Paino!

Laiha, Lihava, Pullukka -

paino on eittämättä aihe, johon satelee eniten kysymyksiä. Tänä päivänä ylipainoisia ihmisiä maailmassa löytyy enemmän kuin koskaan aiemmin.  Samanaikaisesti on massoittain laihdutusmenetelmiä toinen toistaan konstikkaampia.  Harhaa ovat luulot, että laihduttamisen täytyy muka olla tuskallista.  Ajattele, miten ihanaa, että asia on täysin päinvastoin.

 

SYÖN TUSKIN MITÄÄN JA KUITENKAAN EN LAIHDU.  MIKSI?

Ehkä ongelma on juuri se, että syöt liian vähän.  Menetelmä, että jätetään aterioita väliin, syödään minimaalisesti kilojen karistamisen toivossa, ei ole paras metodi.  Emme ole Boakäärmeitä, jotka nielaisevat jättiaterian kerralla, sitten makaavat  ja sulattavat sen hissukseen muutaman päivän kuluessa.  – Jouluaikaa ei lasketa, tämä tulee heti mieleen omalta kohdaltani.-

Ihmiskeho tarvitsee ruokaa säännöllisesti.  Kun yksi ateria jätetään väliin, eli nähdään nälkää,  niin verensokeritaso laskee ja ruokahimo ja makeanhimo puolestaan kasvavat.  Lisäksi perusaineenvaihdunta laskee, koska alamme käyttää lihaksia energiantuotantoon.  Sitäkö haluat?

 

ONKO TOSIAAN VAARALLISTA OLA YLIPAINOINEN?

Totuus on, että mitä enemmän ylimääräisiä kiloja kannat, sitä suurempi riski sinulla on sairastua ja saada erilaisia fyysisiä ongelmia, kuten

  • 2.tyypin diabetes
  • korkeat veren rasva-arvot
  • korkea verenpaine
  • sappikivisairauksia
  • kihti
  • rasitusvammat – kohdistuen polviin ja lantion alueelle
  • uniapnea
  • maksaongelmat
  • tietyt syöpäsairaudet

Ennen kaikkea painonpudottaminen lisää elämänlaatua ja jopa psyyke voi paremmin.

 

VOIKO PERUSAINEENVAIHDUNTAA TEHOSTAA?

Jepp!   ”Ala treenata”, kun treenaat, lihakset ja lihasmassa rakentuvat.  Mitä enemmän lihaksia, sitä parempi on perusaineenvaihdunta.  Treenattu keho polttaa enemmän kaloreita kuin treenaamaton.

Lisäksi kahvi ja chili voivat jonkin verran tehostaa aineenvaihduntaa.

 

VAIKUTTAAKO PAINOON KUINKA JA KOSKA SYÖN?

Totta totisesti! Kuka meistä haluaa kerätä rasvaa ympärilleen, ja ylipainosta huolimatta kärsiä  jatkuvasta nälän tunteesta.  Epäsäännöllinen ruokailu lisää makeanhimoa, koska verensokeritaso menee ylös – alas.  Syömällä pienehköjä annoksia kolmen, neljän tunnin välein,  johtoasema on sinulla nälän ja kylläisyyden tunteen suhteen.  Jos syömme liian harvoin, keho alkaa tuottaa siis energiaa lihaksista, menetät lihasmassaa

 

MITÄ OVAT KALORIT?

Kcal = kilokalori  on energian mitta – kehomme polttoaine.

Ruoan sisältämät kalorit antavat meille energian kaikkeen, mitä teemme, esim. energiaa ajattelemiseen, juoksemiseen, hengittämiseen ja kehon lämmöntuotantoon…

 

ONKO RUOKAA JOSSA EI OLE KALOREITA?

Mausteet, kahvi, tee  -ilman sokeria, maitoa-  eivät sisällä kaloreita.

 

MIKÄ HELPOTTAA  NOUDATTAMAAN SÄÄNNÖLLISIÄ  ATERIAVÄLEJÄ?

1)    Syö aamiainen tunnin sisään siitä, kun olet herännyt.

2)    Syö joka 3.-4. tunti eli viitisen kertaa päivässä.

3)    Älä syö juuri ennen nukkumaanmenoa, sillä aineenvaihdunta menee säästöliekille yön ajaksi.

 

POLTANKO KALOREITA NUKKUESSA?

Kylläpä hyvinkin. Keho polttaa kaloreita vain ja pelkästään toimiakseen: sydän lyö, munuaiset puhdistavat kehoa,  me hengitämme kaiken aikaa… Yksinkertaisesti se, että olemme olemassa, polttaa kaloreita. Tosi hyvä.

 

MIKÄ ON BMI?

Se on mitta, joka kertoo, onko henkilö normaalipainoinen, ylipainoinen vai lihava.

Voit helposti testata itsesi:  Jaa painosi (kiloina) pituutesi (metreinä) neliöllä. Esim. 65 kg ja 1,78 m antaa tuloksen 20,5.

WHO:n mukaan naisille pätee:       BMI 19-24 = normaalipainoinen

BMI 25-30 = ylipainoinen

BMI yli 30 = lihava

miehille:         BMI 20-25 = normaalipainoinen

BMI 26-30 = ylipainoinen

BMI  yli 30 = lihava

Huippu-urheilijoille ja kehonrakentajille BMI-arvot poikkeavat, koska  lihasten paino-massa on huomioitava erikseen.

 

KUINKA NOPEASTI VOIT LAIHTUA?

Jotta keho ehtii sopeutua painonpudotukseen, on 0,5-1kg/viikko suositeltava. Silloin menetetään rasvaa, mutta on mahdollista säilyttää lihakset.

Sitä paitsi suuremmat mahdollisuudet säilyttää saavutettu paino on, jos emme laihdu liian nopeasti.

 

VOIKO LAIHDUTTAMINEN LIHOTTAA?

Kyllä vaan, näin on.  Se kuuluisa JOJO-laihduttaminen käytännössä merkitsee, että ensin paino menee ylös, sitten alas, sitten taas ylös jne…

Kun laihdutat kehosi saa vähemmän energiaa.  Samalla perusaineenvaihdunta laskee, koska keho varautuu nälkään ja huonoihin aikoihin.  Toisin sanoen keho hyväksikäyttää tarkoin vähäisimmänkin ruoanmurun, jonka saa.  Eniten menetät nesteitä nälkäperiodin aikana.  Koska keholle lihakset ovat varastopolttoainetta tilanteessa, jossa keho ei saa riittävästi energiaa, menetät myös lihasmassaa.  Kehon hiilihydraattivarastot  ja solujen vitaaliainevarastot  vähenevät myös.

Kun tiukka laihdutuskuuri on ohitse, keho tietysti haluaa mahdollisimman nopeasti kompensoida sen, mitä se on menettänyt.  Eli keho kerää nestettä ja hiilihydraattivarastoja, jotka kuurin aikana menetettiin. Samalla on huutava pula aineenvaihdunnan sytykkeistä eli vitamiineista, mineraaleista, hivenaineista.

Nyt tulee se ikävin  tosiasia: koska on menetetty lihaksia, keho ei enää polta energiaa yhtä tehokkaasti. Perusaineenvaihdunta on entisestään hidastunut. Ja mitä sitten seuraa?  Ylimäärä varastoituu rasvana.  Lopputulos:  Painat saman kuin ennen kuuria – ellet jopa enemmän-  ja sinulla on vähemmän lihasmassaa ja enemmän rasvaa.

Elämä on aivan liian lyhyt laihdutuskuureihin.  Ruoka on nautintomme.  Älä syö vähemmän, vaan syö oikein!  Jos mielestäsi et saa kaikkia  keholle välttämättömiä ainesosia, suosittelen, että täydennät ruokasi  patentoiduilla NTC (Nutrient Transport Complex=Ravinnonsiirtokompleksi)-ravintolisillä. Kurkkaa TÄNNE. Näin täydennät ravintosi aukot elintarvikkeiksi luokitetuilla, helposti  imeytyvillä, juotavilla ravintolisillä. 

Tämän vuoden viimeisen blogin myötä toivotan lukijoilleni Hyvää Loppuvuotta ja Onnellista Uutta Vuotta 2013!

Blogiterveisin, Marita Isomäki

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>