Entsyymien taikaa!

“Elämä ilman entsyymejä on mahdotonta. Tämä merkitsee, että kun hengitämme, nukumme, syömme, työskentelemme, jopa ajatellessamme olemme riippuvaisia entsyymien olemassaolosta.”

-Edward Howell

 

Entsyymit ovat suuria valkuaisainemolekyylejä, jotka pilkkovat ja paloittelevat molekyylejä tai liimaavat molekyylien osia toisiinsa. Ne jopa pystyvät tuhoamaan soluun tunkeutuneita vieraita eliöitä.

Valkuaisaineet puolestaan koostuvat aminohapoista, joita saamme päivittäisestä valkuaisainepitoisesta ateriasta. Ruoan pilkkominen ruoansulatuskanavassa tapahtuu ruoansulatusentsyymien toimesta (peräisin sylkirauhasista, mahalaukusta,  haimasta, sapesta). Entsyymit pilkkovat ruoan niin pieniksi palasiksi, että ne imeytyvät ongelmitta suolen seinämän läpi verenkiertoon ja sitä kautta elimistön polttoaineeksi. Näin ravinnon imeytyminen ja sen hyväksikäyttö elimistön tarpeisiin mahdollistuu.

Kehä sulkeutuu, kun ruoansulatusentsyymit ensin pilkkovat ruokavalkuaisen aminohapoiksi ja sitten samoista aminohapoista kehon rakennussolut rakentavat uusia ruoansulatusentsyymejä pilkkomaan ravintomme imeytymiskelpoiseksi.

Mitä jos emme syö tarpeeksi monipuolisesti ravintovalkuaista? Mistä saamme tarpeeksi uusia aminohappoja entsyymitoimintaa varten? Tässä tilanteessa hyödymme parhaiten, kun täydennämme päivittäin ravinnon puutteet ja turvaamme rakennusaineet ravintolisillä (katso TÄMÄ ja esim. TÄMÄ, TÄMÄ tai TÄMÄ).

Ruoansulatusentsyymeistä amylaasi pilkkoo hiilihydraattia, proteaasi valkuaisainetta ja lipaasi rasvaa. Amylaasi ja proteaasi ovat kaksi mahtavinta ruoansulatusentsyymiä, joita kehomme erittää. Lipaasia, rasvan pilkkojaa, on suhteellisesti pienempiä pitoisuuksia kehossamme.

Tärkeää ruoan oikean pilkkoutumisen kannalta on ruoassa itsessään esiintyvät ruoansulatusentsyymit. Niitä ei suinkaan pidä väheksyä lopputuloksen aikaansaamiseksi. Ne tekevät hiljaista työtään päivin ja öin rakentaakseen ja pilkkoakseen miljoonia kasvi- ja eläinsoluja. Erilaiset fermentoidut ruoat ovat esipilkottuja juuri niiden sisältämien entsyymien toimesta; eikä unohdeta tässä yhteydessä hapatettua leipää, jugurttia, juustoja.

Kaikessa keittämättömässä ruoassa piilee runsaasti ruokaentsyymejä, jotka ovat vastuussa ruoan ravinnollisista argumenteista. Esimerkiksi erilaiset maitotaloustuotteet, öljyt, siemenet, pähkinät pitävät sisällään suhteellisen paljon rasvaa. Niistä löytyy itsessään myös suhteellisen paljon lipaasientsyymiä.

Lipaasi edesauttaa rasvojen esisulatuksessa.

Hiilihydraatit, kuten kokojyvätuotteet, sisältävät suuressa määrin amylaasia, vähemmän lipaasia ja proteaasia.

Hedelmät ja vihannekset sisältävät luonnostaan jossain määrin proteiinia ja tärkkelystä pilkkovia entsyymejä. Niitä tarvitaan kasvisainesten esipilkkomiseen.

Listaa voi jatkaa. Vaan pointtina tässä on, että Luonto on sisällyttänyt nerokkuudessaan kaikkeen raakaruokaan oikeita ja tasapainoisia määriä ruokaentsyymejä joko ihmiskehon käyttötarkoituksiin tai toisaalta ihmiskehon ulkopuolella tapahtuviin hajottamistarkoituksiin.

Itse vastaanotollani päivittäin tapaan henkilöitä, jotka valittavat erilaisista ruoansulatusvaivoista. Milloin turvottaa aterian jälkeen, milloin on turhan kiusallisia ilmavaivoja, milloin valkuasainepitoinen ateria  tai rasvainen ruoka aiheuttavat ummetusta/ ripulia. Tällaisen suolityhjennyksen jälkeen vaistomaisesti huolehtii tuuletuksesta, jotta seuraava voi mennä sisään. Yksinkertaisesti syöty leipä, peruna (hiilihydraattia), voi, öljy (rasva) tai liha, kala (proteiini) ei pilkkoudu ruoansulatusentsyymien avustuksella suolistossa, vaan jää suolistoon käymään, mädäntymään tai härskiintymään päivien ajoiksi. Ruoansulatusentsyymien määrä suolistossa ei ole riittävä syödyn ruoan pilkkoutumiseksi imeytyvään muotoon.

Ongelma helpottuu huomattavasti, kun aamu aloitetaan lasillisella raakaravinnosta pakastekuivausmenetelmällä valmistetulla veteen sekoitetulla jauhejuomalla (katso TÄMÄ). Tämä ainutlaatuinen, useita patentteja saanut tuote on nimenomaan valmistettu hedelmistä, vihanneksista, marjoista ja kokojyvätuotteista.

Sen sisältämät luonnolliset ruokaentsyymit helpottavat ruoansulatuskanavan tasapainottumisessa. Oman arvokkaan lisänsä suoliston hyvinvointiin tuovat jauhejuoman sisältämät elävät maitohappobakteerikannat.

Jauhejuoma on suositeltava siinäkin mielessä, kun suolisto voi hyvin, se heijastuu kaikkeen, jopa ihoon. Jauhejuoma onkin varsinainen ”Kotikosmetologi”!

Suoliston terveys ja riittävä B-vitamiinien saanti kuuluvat yhteen. Aamuisin 1 tl B-vitamiinijauhetta (TÄTÄ) yhdessä edellisen jauheen kanssa nautittuna ylläpitää riittävää suolistoeliöstöä. Jos ei ole aikaa lusikoida purkeista, käytä valmiiksi annosteltua kerta-annospussia (TÄTÄ), pussi päivässä riittää. Päiväsi tulvii energiaa ja virtaa.

Oikea happo-emästasapaino on tärkeä myös oikealle suolistoeliöstölle. Emäsjauhetta (TÄTÄ) ennen nukkumaanmenoa, 1 tl vesilasilliseen sekoitettuna, on enemmän kuin suositeltavaa jokaiselle tänä päivänä.

Ilokseni olen huomannut, että Suomessa on tapahtunut positiivista vastuunottoa omasta terveydestä. Viime vuonna 900 henkilöä oli 3 kuukauden kestotilauksen piirissä, vuoden aikana luku on noussut yli 2000 henkilöön. Tämä on mahtavaa, kerrassaan upeata!

TERVEYS ON LUKSUSTA!

Blogiterveisin, Marita Isomäki

2 thoughts on “Entsyymien taikaa!

 1. Hei Marita!

  Tärkeää tietoa ruoan entsyymeistä olet valaissut kirjoituksessasi, mutta jäin pohtimaan miksi suosittelet käytettäväksi keinotekoisia entsyymejä sisältäviä tuotteita sen sijaan, että korostettaisiin itse kasviksia, hedelmiä, idätettyjä täysjyviä käytettäväksi sellaisina kuin luonto on niitä luonut ilman mitään käsittelyä.
  Minulla on ollut lapsuudestani asti vahva käsitys, että terveellisesti elääkseni pitää syödä lämpökäsiteltyjä ruokia vihanneksista ja lihasta. Ruoan lämpökäsittelyhän tarkoittaa entsyymien tappamista itse ruossa ja elimistö luovuttaa omasta varastosta fermenttejä ruoan sulattamiseen. Aika nolo, että ihmiskunta on näin viisasti joskus päättänyt keittää luonnon tuotteita, joita pystyy ja pitää syödä sellaisena.
  Kuten totesit luonto on täydellinen ja sen antamat tuotteet ovat tasapainoisia kaikin puolin, mutta ihminen yrittää parantaa täydellisyyttä oman terveyden hinnalla :)

  Ystävällisin terveisin
  Sergei Lemetti

  • Hyvä ystävä, olet aivan oikeassa. Ruoka on paras luonnollisten entsyymien lähde. Olen hieman hämilläni, kun mainitsit keinotekoiset entsyymit. Basics, joka sisältää ruokaentsyymejä, on valmistettu pakastekuivaamalla marjoista, hedelmistä, vihanneksista ja viljauutteista. Se on elintarvikkeeksi luokiteltu, ei mikään luontaistuote,ja siksi ei myynnissä luontaistuotekaupoissa. Ja juuri siksi olen jo 17 vuoden ajan aloittanut päiväni tällä “aurinkojuomalla”, miksi sitä nimitän.Katso http://www.polafit.com
   Ystävällisin terveisin, Marita Isomäki

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>