Omega-3, onko riski olla syömättä riittävästi omega-3:a?

Monet terveysongelmat kuten ylipaino, sydän- ja verisuonisairaudet, autoimmuunisairaudet, diabetes ja masennukset ilmenevät yhdessä hyvien (omega-3) ja huonojen (tyydyttyneiden ja trans-) rasvojen epätasapainon kanssa. Kun nautimme liiaksi omega-6-rasvoja suhteessa omega-3-rasvoihin, kasvavat syyt lisääntyviin terveysongelmiin.

Omega-3-rasvat ovat monityydyttymättömiä rasvahappoja kuten alfa-linoleenihappo (ALA), eikosapentaeenihappo (EPA) tai dokosahexaeenihappo DHA). Omega-3- rasvahappojen rooli on tärkeä solukalvojen rakentamisessa, erityisesti hermokudoksessa ja silmissä (verkkokalvo). Ne vaikuttavat muodostamalla kudoshormoneja, näin ennalta ehkäisevät iän tuomaa kalkkeutumista. Ne edesauttavat sydän- ja verisuonisysteemin toimivuutta.

 

Ravinnon omega-3-rasvahappojen määrää on helppo tasapainottaa, kun syömme riittävästi:

 • rasvaisia kaloja, kuten makrillia, silakkaa, lohta, sardiineja, tuoretta tonnikalaa
 • villiriistaa
 • lihaa nautaeläimestä, joka on syönyt ruohoa
 • kananmunia

DGE (Deutsche Gesellschaft fur Ehrnärung / Saksalainen Ravitsemusseura) ja BNC

(British Nutrition Foundation / brittiläinen ravitsemushallitus) väittävät, että saamme aivan liian alhaisia määriä omega-3:a, mikä ei ole tasapainossa mitenkään omega-6:n kanssa. Ravinnosta on tästä syystä suositeltavaa vähentää:

 • omega-6-rasvapitoisten öljyjen, kuten auringonkukkaöljyn, maissiöljyn,    pellavansiemenöljyn tai soijaöljyn määrää (korvaamalla esimerkiksi oliiviöljyllä)
 • margariinien käyttöä, friteerattua ruokaa
 • einesten määrää
 • pikaruokaa
 • kaupassa tarjolla olevien kakkujen, makeisten, keksien ja leivonnaisten syömistä

Suositeltava suhde omega-6:n ja omega-3:n välillä on 4:1. Kirjoitukset väittävät, että se on tänä päivänä 20:1. Eli pidetään huoli, että syömme 2-3 x viikossa syvämerenkalaa.

 

Kun ruokavaliossa ei ole riittävästi välttämättömiä rasvahappoja, aineenvaihdunnan on yksinkertaisesti vaan tultava toimeen muiden (esimerkiksi tyydyttyneestä rasvasta saatavien) rasvahappojen avulla. Kliinisissä testeissä on osoitettu välttämättömien rasvahappojen puutteen aiheuttavan:

 • janon tunnetta
 • tiheää virtsaamistarvetta
 • kuivaa, halkeilevaa ja kutiavaa ihoa
 • olkavarsissa ja jaloissa ilmenevää talirauhasten sarveistappeja
 • hiusten ohenemista
 • hilsettä
 • pehmeitä, halkeilevia kynsiä
 • alentunutta vastustuskykyä, tulehdusalttiutta
 • atooppisia iho-oireita, ekseemaa, allergiataipumusta
 • naisilla herkemmin kuukautiskipuja
 • näkökyvyn heikkenemistä, valonarkuutta
 • keskittymiskyvyn ja työmuistin heikkenemistä
 • tunne-elämän vaihteluita (masennusta, mielialavaihteluita, tuskaisuutta)
 • unihäiriöitä, aamuyön heräilyä

Omega-3 (DHA) on elintärkeä aivojen kehitykselle. Se ylläpitää henkistä kapasiteettia ikääntymisen edetessä (30 % aivojen rasvasta on DHA:ta). Voi varmaankin sanoa, että omega-3 ennaltaehkäisee Alzheimer-taudin puhkeamista ja on suositeltava kyseiselle potilaalle ravintolisän muodossa.

Omega-3 vähentää jäsenten ja nivelten jäykkyyttä ja niveltulehdustaipumuksia.

Miten syvänmeren kalat selviäisivät kylmissä vesissä, jos niiden kudoksissa ei olisi niin runsaasti omega-3-rasvoja! Ne yksinkertaisesti eivät selviäisi siellä syvällä kylmissä vesissä. Näin omega-3-rasvahapot ihmisissäkin pehmittävät rasvasolut. Jäsenet/ nivelet ja iho ovat notkeita ja mukautuvia, verisuonet puolestaan kimmoisia.

Luukato suorastaan huutaa omega-3:a ja Restorate-emäsmineraaleja.

Tutkimusten mukaan voimme jopa helpottaa reumaoireita.

FitLine-Omega-3 + E-vitamiini on valmistettu villistä tonnikalasta. Tuote on niitä ainoita misellisoituja Omega-3-valmisteita maailmassa. Biosaatavuuden takaa patentoidusti NTC (Nutrient Transport Concept/Ravinteiden Siirtokonsepti). Tuote sisältää ainoastaan luonnollisia ainesosia. E-vitamiini tehostaa omega-3:n vaikutusta. Kliinisissä kokeissa nähtiin, kuinka 4 viikossa yhteenklimppiytyneet punasolut saatiin erilleen, kun päivittäin nautittiin FitLine-Omega-3:a. Suosittelen.

Blogiterveisin, Marita Isomäki

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>