Ubikinoni eli Q10

Ubikinoni, tämä koentsyymi Q on sekä elimistön itsensä tuottama että ravinnosta saatava aine. Se on rasvaliukoinen ja vitamiininkaltainen aine. Q10 on kaikissa soluissa, paitsi punaisissa verisoluissa. Iän myötä Q10-tuotanto hidastuu, myös keskeisissä elimissä kuten sydämessä, maksassa, keuhkoissa, pernassa, munuaisissa. Esimerkiksi sydänlihas sisältää 40-vuotiailla 68% alkuperäisestä Q10-määrästä. Jo 25% :n hävikki heikentää elinten toimintaa. Puutostilan korjautuminen näkyy jo 1-4 viikon käytön kuluessa kohentuneen hyvinvoinnin muodossa.

Ubikinoni säätelee solujen moottoreiden eli mitokondrioiden toimintaa. Jos solujen Q10-pitoisuus laskee, solujen kyky muuttaa happea energiaksi vähenee. Tämän seurauksena ihminen muuttuu väsyneeksi ja hänen suorituskykynsä heikkenee.

Tärkeimmillään Q10:n rooli on runsaasti energiaa tarvitsevissa elimissä, kuten sydämessä. Sydämen vajaatoiminta seuraa, kun sydämessä Q10-pitoisuus laskee yli 25%. Yleisesti sanottakoon, että jotkut elintoiminnot pysähtyvät, kun Q10 laskee 75%.

Tulehdustaudeista ja mielenterveyshäiriöistä kärsivillä on todettu alhaisia Q10- pitoisuuksia veren valkosoluissa ja aivoissa.

Ubikinoni, jos mikä, on Anti-Aging-aine numero 1. Tehokkaana antioksidanttina sen puutostilat kiihdyttävät ikääntymisestä johtuvia muutoksia kehossamme.

Kroonisten sairauksien yhteydessä ubikinoni kohentaa terveyden tilaa. Mieleeni tulee astma, allergia, hiustenlähtö, väsymys. Näihin sairauksiin on monia eri syitä, eikä Q10 näin ollen voi helpottaa jokaista samalla tavoin, olemmehan yksilöitä. Ubikinonin teho helpotuksena äärimmäisissä väsymystiloissa on ehkä tunnetuinta.

Positiivisia kokemuksia ubikinonista on heiluvien hampaiden, ienverenvuotojen, tinnituksen yhteydessä ja vielä yhdessä muiden antioksidanttien (FitLine-tuotteista Solunsuoja ja Deoral) kanssa tehostamassa vaikutusta.

Sekä ali- että ylipainoisilla on saavutettu tasapainottavia tuloksia ubikinonin kanssa. Hyvä aineenvaihdunta on kiinni Q10-saatavuudesta.

Tulehdukset kuluttavat elimistön omia ubikinonivarastoja. Q10-puutostilat saattavat vaikeuttaa tulehdustauteja. Hyvä vastustuskyky edellyttää, että ubikinonivarastot ovat kunnossa: mitä parempi vastustuskyky, sitä vähemmän allergiataipumusta.

Aktiiviurheilijoilla lihasten ubikinonivarastot saattavat tyhjentyä. Q10 saattaa parantaa suorituskykyä, eikä Q10 ole kiellettyjen aineiden listalla. Suurillakaan ubikinoniannoksilla ei ole todettu myrkyllisiä vaikutuksia. Pidetään vaan mielessä, että ubikinoni ei ole mikään ihmelääke, sen vaikutus perustuu biokemiallisiin reaktioihin.

Tunnettua on, että terve ihminen hyötyy Q10-lisästä 30-vuotiaasta lähtien – stressaavissa elämän tilanteissa jo aikaisemminkin. Lapset, joilla ravinto on liian yksipuolista, joita krooniset sairaudet ja usein toistuvat tulehdukset ovat väsyttäneet, saattavat hyötyä patentoidusta NTC-FitLine-Q10-lisästä päivittäin nautittuna.

Ubikinonia sisältäviä ruoka-aineita ovat liha, rasvaiset kalat, täysjyvävalmisteet, pinaatti, parsakaali, pähkinät, joitakin mainitakseni.

Olin kerran tilaisuudessa, jossa FitLine-tuotteiden isältä, DR. Gerhard Schmittiltä, kysyttiin Q10:stä. Missä tilanteissa Q10-ravintolisästä saattaa olla apua? Hän luetteli seuraavanlaisia tilanteita:

  • kehon oman tuotannon vähentyessä, viimeistään 35 ikävuoden jälkeen
  • erilaisten sairauksien yhteydessä, aktiiviurheilun, rasitusten ja lääkehoitojen rinnalla. Sairauksista hän mainitsi sydän- ja verisuonitaudit, sydämen tykytykset, verisuonten kalkkeutuminen, korkea verenpaine, syöpäsairaudet, autoimmuunisairaudet, allergiat.
  • Q10 suojaa ihoa UV-säteiltä ja vanhenemiselta

Itse nautin päivittän Q10-ravintolisää, paitsi jos on päässyt loppumaan pullosta. Se lähtee mukaani myös matkoille.

Blogiterveisin, Marita Isomäki

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>