Happo-emäs-tasapaino

Kaikki mitä teemme vaikuttaa kehomme pH-arvoon – se mitä syömme, stressi, hengitys, tunnetason reaktiot. Keho tekee kaikkensa erilaisten puskurisysteemien avulla säilyttääkseen ja kompensoidakseen pH:n heilahdukset. Elimistö haluaa säilyttää luontaiset pH-arvot tasapainossa. Siitä huolimatta luonnon tavoin meistä monet happamoituvat vuosien myötä.

Ravinnolla voidaan vaikuttaa elimistössä vallitsevaan happo-emästasapainoon. Päivittäin nautittu ruokamme tuottaa kehossa joko happoa tai emästä. Tiedämme, jotta elimistö pystyy säilyttämään happo-emästasapainonsa, tulee emästä tuottavia ruoka-aineita syödä 5-7 x enemmän kuin happoa tuottavia. Esimerkiksi entsyymitoiminnan kannalta sopivin pH on 7-8.

Happo-emästeoriaan liittyy olennaisesti mineraalien, kivennäisaineiden aineenvaihdunta. Keho käyttää neutraloidakseen happoja munuaisten lisäksi mineraaleja ja kivennäisaineita. Ruoka on 1) happoa tuottavaa, 2) emästä tuottavaa tai 3) happo-emästasapainon kannalta merkityksetöntä.

Valkuaisaineiden aineenvaihdunnan lopputuloksena syntyy aminohappoja ja myös epäorgaanisia happoja, jotka erittyvät munuaisten kautta virtsaan. Orgaaniset hapot (esim. sitruunahappo ja omenahappo) poikkeavat täysin epäorgaanisista hapoista. Siten monet hedelmät ja kasvikset maistuvat happamilta, mutta todellisuudessa ovatkin emästä muodostavia ruoka-aineita.

Kun neutralointimenetelmän kapasiteetti ylitetään nauttimalla pääasiallisesti happamia aineenvaihduntatuotteita muodostavia ruoka-aineita, happamat ainesosaset alkavat kertyä kehoon. Ylimääräiset hapot varastoidaan tavalla, joka estää niitä vaikuttamasta veren happamuuteen. Sidekudokset tulevat heti mieleen sopivina varastopaikkoina. Siitä seuraa, että sidekudosten normaali tehtävä/toiminta häiriintyy. Toinen tunnettu seuraus on luuston haurastuminen, kalsiumkato. Soluista itsestäänkin löytyy paikkoja, joihin hapot saattavat varastoitua, ja seurauksena on solujen normaalin aineenvaihdunnan häiriintyminen. Eriasteista happamuutta ilmenee mm. nesteen kertymisenä, unettomuutena, epänormaalin alhaisena verenpaineena, jäsenten tulehdusherkkyytenä, kipuina, särkyinä, hammasten ja ikenien arkuutena. Ennen kaikkea pitkäaikainen liika elimistön happamuus heikentää maksan, munuaisten ja lisämunuaisten toimintaa. Elimistön hätäkeinot ylimääräisten happojen varastoimiseksi ovat käytössä, kun puhutaan munuais-, sappi- ja virtsakivistä.

Elimistön happamoitumisessa menee vuosia, vuosikymmeniä – eikä mitään oireita ilmene. Nykyään tosiasia on, että kaikenlaiset aineenvaihduntasairaudet ilmenevät yhä nuoremmilla, jo 40-vuotiaiden keskuudessa. Mainitsen reumaattiset sairaudet, ”kalkkeutumiset”, jotka yleisesti on liitetty vanhuuteen, sidekudossairaudet, munuaisheikkoudet, vatsahaava, osteoporoosi, fibromyalgia, verenkiertohäiriöt, diabetes, korkea verenpaine, ylipaino.

Käytännön vaikeus tänä päivänä on koostaa emästä tuottava ruoka-ateria, joka miellyttää, omaa ravitsemukselliset tarpeet ja kykenee neutraloimaan aineenvaihdunnassa muodostuneet happoylimäärät. Etenkin kun kaikki tiedämme, että ruoka on pitkälti tyhjää ja teollistettua. Suurena apuna toimii emäsjauhe Fitline-Restorate, 1 tl vesilasilliseen, nautittuna vähintään puolituntia aterioinnista. Jos on tarve, juomaa voi vielä tehostaa 1 tl Fitline Basen plus-emäsjauheella. 2-3 x päivässä. Suosittelen kokeilemaan, jos ei ole ennestään tuttu.

Oman ryhmänsä ruoka-aineista muodostavat emäsrosvot. Niiden vaikutuksesta elimistö joutuu turvautumaan omiin emäsvarastoihinsa. Emäsrosvoista haitallisimmat ovat sokeri, valkoinen vehnäjauho, puhdistetut ja kovetetut rasvat, teollinen ruoka joka muodossa. Vuosisadan alussa sokeria käytettiin Suomessa henkeä kohti vain muutama gramma/vrk, nyt yli 100 grammaa/vrk.

Positiivinen asia on, kun emäsylimäärä kehossa lisääntyy, happamat ainesosaset kudoksista vähenevät. Parasta on aloittaa elimistön happo-emästasapainon ylläpito saman tien, eikä jäädä odottamaan liikahappoisuudesta johtuvia tulehdustiloja, särkyjä, kipuja. Viittaan jälleen emäsjauhe Restorateen!

Rasvakudos toimii happamien aineenvaihduntakuona-aineitten varastona. Painonhallinnassa on tärkeä ottaa Restorate-emäsjauheen oheen Emästehoste Basen plus: 1 tl kumpaakin lasilliseen vettä. Näin huolehditaan mineraaleilla happojen neutralointi tehokkaasti.

Selluliitti erityisesti paikallisesti hoituu, kun vielä emäsjauheiden lisäksi aamulla ja illalla otetaan yksi CC-Cel-kapseli hajottamaan tiukat kuona-ainekertymät ja paikallisesti voidellaan ongelmakohdat CC-Cel-voiteella aamuin, illoin.

Silmät eivät voi olla huomaamatta, kuinka kaikki kojut ympärillä notkuvat marjojen, hedelmien, vihannesten, juuresten painosta, ja puodit tuoksuvat kokojyvätuotteilta. Kun niitä nautimme runsaasti, pidämme mahdollisuuksien mukaan huolta riittävästä mineraalien ja kivennäis- ja hivenaineiden saannista. Näin ollen emäksisyyttä nostavat ruoka-aineet ovat parasta vastapainoa helposti happoylimäärän tuottaville grilli-illoille ja terassikierroksille. Mutta nythän on kesä. Ihana Kesä!

Blogiterveisin, Marita Isomäki

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>