Proteiinit – kehon rakennusaineet

Proteiinit luovat elimistön perustan. Veden jälkeen proteiinit muodostavat pääosan kehon painosta. Proteiinit ovat pääainesosia rakennettaessa ja korjattaessa kudoksia, lihaksia, verta, ihoa, hiuksia, kynsiä, sisäelimiä – aivot ja sydän mukaan lukien.

Proteiinit tarvitaan hormonien ja entsyymien muodostamiseen. Luetteloa voi jatkaa, vaan otan vielä esiin puolustusjärjestelmän, joka tarvitsee proteiineja vasta-aineiden valmistamiseen.

Proteiinit ovat elämälle välttämättömiä ja pilkkoutuvat aminohapoiksi elimistössämme. Aminohapot puolestaan imeytyvät suolistosta verenkiertoon ja sieltä soluihin. Solut käyttävät nämä aminohapot ominaisiin tarkoituksiinsa, esimerkiksi uusien proteiinien muodostamiseen kehomme hyväksi. Kymmenen aminohappoa 23:sta ovat sellaisia, joita keho ei pysty itse valmistamaan. Mikä merkitsee, että ne ovat ehdottomasti saatava päivittäisestä ruoastamme. Mieleen tulevat kala, kananmuna, maitotaloustuotteet, liha, pähkinät sekä soijavalmisteet.

Aminohappoja ei voi varastoida. Ensiarvoisen tärkeää on syödä proteiinipitoista ruokaa säännöllisesti takaamaan 10 välttämättömän aminohapon saanti. Jos on epäilyksiä, että omat ruokailutavat eivät anna kaikkia välttämättömiä aminohappoja, varmistaisin niiden saannin esim. FitLine ProShape Amino-kapseleilla, 6 kpl/vrk, mieluummin kuin odottelisin puuteoireiden ilmaantumista.

Mainitsin proteiinit takaamaan entsyymien toiminnan kehossamme. Entsyymit ovat ruoansulatukselle kaiken A ja O. Myös solujen energiatuotannolle sekä kudosten ja elinten korjautumiselle ja aivojen toiminnalle. Mm. ruoansulatusentsyymien puute, kuten amylaasin, proteaasin tai lipaasin, aiheuttaa hiilihydraattien käymisen, rasvojen härskiintymisen ja valkuaisaineiden mätänemisen ruoansulatussysteemissämme.

Jos ruokamme ei takaa tarpeellista proteiinien saantia päivittäin, elimistö ryhtyy tarvittaviin toimenpiteisiin: tarvittavat proteiinit hankitaan omasta kehosta. Se muuten on sitä vanhenemista. Aineenvaihdunta laskee voimakkaasti, ja keho ryhtyy polttamaan vähemmän kaloreita ja rasvaa.

Lihasmassa ei kasva heinästä eikä jauhoista, vaan syömällä proteiinipitoisia ruokia. Näin lihasmassa rakentuu ja säilyy, mikä vaikuttaa myös kehon rasvaprosenttiin. Juuri lihakset määräävät, miten paljon kehossa on rasvaa.

Tasapaino on kuitenkin säilytettävä. Niinpä proteiinipitoisia ruokia ei pidä syödä liiaksi, mikä aikaansaa erilaisia ja eriasteisia terveyshäiriöitä. Liiallinen proteiinien syöminen voi ilmetä turvotuksena, kuukautishäiriöinä, ummetuksena, närästys-röyhtäilytaipumuksina, väsymyksenä ruoan jälkeen, ruoka-aineherkistymisenä, kestokyvyn alentumisena, sieni- ja virtsarakontulehduksina, jäsenten ja nivelten särkyinä ja reumaoireina. Nimenomaan proteiiniylimäärä saattaa rasittaa munuaisia ja maksaa, veren kolesteroliarvot nousevat ja luustossa ilmenee kalsiumkatoa. Ilmenee enenevästi osteoporoosia ja hammassairauksia.

Jatkuva epätäydellinen proteiiniravinto voi ilmetä anemiataipumuksena (raudan puutos) ja B12-vitamiinin puutteena, etenkin vaara piilee kasvissyöjillä, vielä lihasmassan katoamisena, haavojen heikentyneenä parantumisena, väsymyksenä, aineenvaihdunnan hitautena. Edelleen mieliala muuttuu helposti raskaaksi, puolustuskyky heikkenee ja muisti huonontuu.

Kasvisyöjän kohdalla vaikeudet saattavat liittyä kaikkien välttämättömien aminohappojen saantiin ravinnosta. Muistutan ProShape Amino-kapselien tärkeän tuen tässä tilanteessa. Tietämyksen täysipainoisista kasvisproteiinilähteistä tulee kasvaa suorassa suhteessa kasvisruokavalion tiukkuuteen. Tällöin yleensä täydellinen proteiini saadaan, kun yhdistellään palkokasveja siemeniin ja pähkinöihin.

FitLine Gourmet Shake-Täysravintovalmisteet ovat erinomainen ratkaisu täydentämään oikealla ja järkevällä tavalla hetkittäiset proteiinivajavuudet ravinnossamme. Kiireiset työpäiväni ovat aikaansaaneet sen, että olen jo vuosia joutunut turvaamaan riittävän proteiinisaannin lähes päivittäisillä Shake-juomilla. Ei mitenkään vastenmielistä, sillä valinnan varaa on, ja ne maistuvat herkullisilta. Suosittelen.

Gourmet Shakejauheet (maito- tai soijapohjaiset) on sallittu ateriankorvikkeeksi, myös täysravinnolle EU-direktiivien mukaisesti. Saamme korkealaatuista proteiinia (tukee kehon toimintoja ja antaa kylläisyyttä), ravintokuidut (edistävät ruoansulatusta, ylläpitävät verensokeritasapainoa) ja tärkeät B-vitamiinit (suorituskyky ja keskittymiskyky säilyvät).

Proteiinihan tulee kreikankielisestä sanasta ”proteios”.  Se tarkoittaa ”ensimmäisen paikan ottamista”.

Blogiterveisin, Marita Isomäki

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>