Ajatuksia ja poimintoja ruoasta

Lääkäri Hippokrateen väitetään lausuneen, että ravinto olkoon lääkkeemme. Ravitsemus ja terveys kulkevat käsi kädessä.

Mikä nakertaa terveyttä?

Ainakin seuraavat asiat ensimmäisinä pulpahtavat mieleen:

 • lisääntyvä alkoholinkäyttö
 • yleisen fyysisen aktiivisuuden väheneminen ja erityisesti siihen liittyvä ylipaino
 • tupakointi
 • liiallinen sokerin ja valkoisen viljan käyttö
 • liian niukka vihannesten / hedelmien / marjojen käyttö

Tavoitteena on, että hiilihydraattien saantisuosituksia alennetaan. Kun se tehdään vähentämällä sokerin ja vaalean viljan käyttöä, mitään olennaista ja terveellistä ei jää pois.

Länsimainen ruoka nakertaa terveyttämme. Luin kerran hyvän esimerkin asiasta. Villieläinpuistossa karhujen olinsijojen edessä on kyltti, jossa kielletään ankarasti ruokkimasta karhuja. Syynä on, koska karhut sairastuvat väärästä ruoasta. Ei karhuille makkaraa, valmiseineksiä, sipsejä, virvoitusjuomia. Sama varoitus voitaisiin kohdistaa meihin ihmisiin.

Mitä kauempana ruoka on luonnollisuudesta, sitä vaikeampi elimistön on käsitellä sitä ja hyödyntää oikealla tavalla. Lisäksi maatalouden tuottamissa ruoka-aineissa kasvu- ja rodunjalostus ovat aiheuttaneet ravintoainesisällön köyhtymisen. Lähinnä kannattaa syödä ruokaa, jonka isoäitimmekin tunnistaisi ruoaksi.

Mistä tunnistaa terveellisen ruoan?

Terveellisyys on aina kytköksissä ruokavalioon kokonaisuudessaan. Heti tulee mieleen yksi terveellinen ruoka-aineryhmä: hedelmät, marjat, vihannekset.

Eli:

 • vihannekset ja juurekset (sipuli, kaali, punajuuri, lanttu)
 • luomuhedelmät (appelsiini, omena, persikka, avokado)
 • metsämarjat (mustikka, puolukka, karpalo, lakka)
 • luomu- ja riistaliha
 • ruisleipä (100% ruista)
 • kala (syö isoja ja pieniä kaloja vuorotellen 2-4 x viikossa, villiä meri- ja järvikaloja, mitä rasvaisempi, sen parempi)
 • luomukananmunat (paras proteiinilähde, terveellistä ja pehmeää rasvaa runsaasti sekä tärkeimpiä vitamiineja hyvin säilyvässä luonnon paketissa)
 •  ripaus eksotiikkaa (tuore taateli, granaattiomena, kiivi yms…)

Kesä, kun on vielä edessäpäin, otetaan siitä kaikki mahdollinen hyöty. Silloin kannattaa syödä kaikkea tuoretta, kevyttä ja raikasta, mitä luonnosta löytyy. Luonto tekee työn puolestamme tuottamalla ilman työtä ja vaivaa ilmaista superruokaa toukokuusta lokakuuhun.

Puhe ruoasta ilman käsitystä laadusta, on pitkään jäänyt liian vähälle huomiolle. Oikea ruoka sisältää enemmän kuin paraskaan ravintoainetaulukko voi koskaan tuoda esille. Paljon enemmän kuin kukaan ravintoaineasiantuntija koskaan voi ymmärtää.

Blogiterveisin,  Marita Isomäki

One thought on “Ajatuksia ja poimintoja ruoasta

 1. Hei Marita,
  käyn usein lukemassa blogiasi ja en koskaan muista kiitellä kaikista nistä hyvistä jutuista, mitä nostat esille..eli tässä se nyt tulee: Kiitokset hyvästä ja asiapitoisesta blogikirjoittelusta ja mahtavista jutuista :))) Paljon tulee aina ajattelemisen aihetta täältä!

  Lämpimin alkukesän terveisin
  Paula Larsén
  Kajaanista

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>