Ryppyjä vastaan ruuan avulla!

Ostin irtonumeron Australian NaturalHealthista ollessani Dubaissa. Lehden 11.numerossa vuodelta 2011 on äärimmäisen mielenkiintoinen juttu “Anti-wrinkle power foods“, jossa esitellään eri ruoka-aineita ja niiden vaikutuksia ihon kuntoon. Asiantuntijana artikkelissa toimii Johanna Clark, jolla on naturopaattinen klinikka Melbournessa. Ajattelinkin poimia blogiini tärkeimmät pointit artikkelista, vaikka oikeastaan koko juttu on täyttä asiaa!

GRANAATTIOMENA

Tämä hedelmä on täynnä C- ja A-vitamiineja, jotka ovat tunnettuja ikääntymistä hidastavia vitamiineja. Punaiset, helmenkaltaiset siemenet estävät ryppyjen ilmaantumista, elvyttävät ihoa edistämällä solujen uusiutumista. Siemenet ovat erityisen sydänystävällisiä. On myös todettu, että granaattiomenassa olevat ainesosat auttavat suojaamaan ihoa esim. psoriaasista ja aknea vastaan. Myöskin tehoja on löydetty syöpää ja auringon aiheuttamia vaurioita vastaan.

LOHI

Lohen sanotaan olevan erityisesti aivojen ruokaa runsaan omega-3:n määrän vuoksi, mutta se on myös hyvää “ihon ruokaa”. Omega-3 takaa runsaan kosteuden ja pehmeyden iholla vahvistamalla (ihon) soluseinämiä. Lisäksi kollageenin tuotanto paranee eli ihon elastisuus säilyy.

PORKKANA

A-vitamiini supervahvistaa ihoa lisäämällä soluvaihdantaa sekä saa ihon näyttämään nuorekkaalta. Kyseistä vitamiinia löytyy beta-karoteenista, jota puolestaan löytyy punaisista, keltaisista ja oransseista hedelmistä ja vihanneksista. Porkkanat ovat erityisen hyvä beta-karoteenin lähde. Tämän hyödyllisen ainesosan lisäksi porkkanat sisältävät paljon kuituja, joista suolisto tykkää.

PÄHKINÄT

Useat pähkinät sisältävät omega-3 rasvahappoja, jotka vähentävät tulehduksia ja turvotusta sekä edistävät vahvempia, terveempiä soluseinämiä. Esim. saksanpähkinästä löytyvät B-ryhmän vitamiinit auttavat hallitsemaan stressiä ja mielialanvaihteluita, jolloin juonteita ilmaantuu kasvoihin vähemmän. Mantelit ja siemenet ovat hyviä E-vitamiinin lähteitä, joka puolestaan auttaa korjaamaan ihoa. Myös pähkinät sisältävät kuitua, jolloin ruuansulatusjärjestelmä toimii moitteettomammin ja iho hohtaa sen ansiosta.

OSTERIT

Nämä eivät ehkä näytä niin herkullisilta, mutta ne ovat täynnä sinkkiä, joka edistää solujen uusiutumista ja nopeuttaa haavojen paranemista. Sinkki tasapainottaa ihoa sekä säilyttää luonnollisen kosteuden.

TOMAATTI

A- ja C-vitamiineja sisältävät tomaatit ovat myös lykopiinin (“lycopene”) lähde, joka vähentää syövän riskiä sekä jättää iholle terveen hehkun. Keitetyt tomaatit ovat parempi lykopiinin lähde kuin raa’at.

AVOKAADO

Ennenaikaista ikääntymistä estävät avokaadot sisältävät paljon mineraaleja ja antioksidantteja. Nämä hedelmät ylläpitävät ihon kosteustasapainoa korkean rasvaisuutensa ansiosta. Avokaadoista löytyy myös niasiinia (“niacin”), joka rauhoittaa ärtynyttä ja läikikästä ihoa.

MUSTIKKA

Stressi, saasteet, ympäristö ja auringon aiheuttamat vahingot ovat suurimmat ennenaikaisen ikääntymisen aiheuttajat. Mustikat tarjoavat iholle aseistusta ulkoisia ikääntymistä lisääviä aiheuttajia vastaan. Lisäksi näistä marjoista löytyy paljon C-vitamiinia, eli kollageenintuotanto on taattu, jolloin iho pysyy timmissä kunnossa.

VALKOSIPULI

Valkosipuli lisää aineiden kiertoa kehossa, ja tämä on tärkeää terveelle iholle. Asiantuntijat ovat sitä mieltä, että valkosipulissa on kehoa puhdistavia aineita, jolloin kaikki kuona-aineet kulkeutuisivat ulos. Tämä maukas ruoka-aine sisältää myös C-vitamiinia sekä seleeniä.

“-because what you put in makes far more difference than what you put on!”

Terveellistä ja ruokaisaa alkanutta viikkoa! Blogiterveisin,

Marita Isomäki

(kuvat lainattu)

 

I bought a copy of  Australian NaturalHealth -magazine while I was visiting Dubai. In the 11th issue (2011) I found a very interesting article “Anti-wrinkle power foods” – meaning that what we eat has an affect on our skin. I thought that I’d bring the most important facts from the article. The expert in the text is Johanna Clark, she has a naturopathic clinic in Melbourne.

POMEGRANATES

 • contains C- and A-vitamins = anti-aging vitamins
 • the red, pearl-like seeds help prevent the appearence of wrinkles, rejuvenate & revive the skin promoting cell renewal and helping it heal from wounds
 • it’s anti-inflammatory properties help protect the skin against conditions (psoriasis, rosacea, acne)
 • wards off cancer and has a protective effect against UVB-induced harm to the skin

SALMON

 • because of omega-3, helps your skin retain moisture and softness by strengthening the walls of our cells
 • helps improve the production of collagen

CARROTS

 • vitamin A/beta-carotene superpowers your skin by increasing cell turnover and making it appear more youthful plus it’s good for the repair and strength of skin

NUTS

 • good source of omega-3 fatty acids, which promote stronger cell walls and reduce inflammation and swelling
 • the B group vitamins in walnuts help you manage stress and mood – no unecessary wrinkles or frown lines on your face
 • almonds and seeds are filled with vitamin E which helps repair the skin and acts as a powerful antioxidant

OYSTERS

 • rich in zink which promotes skin cell reproduction and faster wound healing
 • the zink content will also allow your skin to balance and maintain its natural moisture and oils

TOMATOES

 • high in vitamins C and A plus lycopene which reduces your risk of cancer and leaves your skin a healthy looking radience

AVOCADOS

 • high in minerals and rich in the powerful antioxidant glutathione and essential oils that help nourish the skin and retain its moisture
 • help skin retain its youth through vitamins C and E
 • a good source of niacin which helps soothe irritated and blotchy skin

BLUEBERRIES

 • rich in vitamin C which maintains collagen levels
 • can protect your skin against premature and accelerated ageing lessening the effects of sun damage and also arming the skin with necessary defences against external ageing aggravators

GARLIC

 • boosts circulation in the body -> important for healthy skin
 • has detoxifying effects on the body, clensing the blood and eliminating age-accelerating toxins stored in cells
 • contains vitamin C and selenium

“-because what you put in makes far more difference than what you put on!”

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>