Kohti pysyvää ihannepainoa!

Niin, ensimmäiseksi kannattaa lukaista edellinen blogikirjoitukseni proteiineista. Siitä löytyy Ihannepainon perusta, jolle muu tietämys rakentuu.

Lyhyesti:

 • Ylipainossa ruoka on muuttunut rasvaksi energian sijaan
 • Liikalihavuuden välttämätön syy ei ole liikasyöminen.
 • Liikalihavuus on riippuvainen munasarjojen toiminnasta, haimasta, kilpirauhasesta, lisämunuaisista, aivojen kylläisyyskeskuksesta ja maksasta.
 • Suolen toimintakin on määräävänä tekijänä.
 • Tärkeää on saada riittävästi ravitsevaa ruokaa, ei mitään nälkiintymis-dieettiä.

Painonpudotus tulee kokea ilman nälkää ja kalorilaskentaa. Emme tarvitse mutkikkaita teorioita emmekä taulukoita. Salaisuus piilee siinä, että kehon rasvanpolttokyky lisääntyy, mikä puolestaan vähentää rasvasolujen kykyä varastoida rasvaa. Verensokeritason tulee pysyä ihanteellisena ja insuliinitason hallinnassa.

Varmasti tullaan tilanteeseen, että on oltava valmis luopumaan vanhoista tavoista. Tietysti – jotkut päivät saattavat tuntua vaikeilta – siksi on oltava henkisesti valmistautunut. Hoikempi keho ja kevyempi olo houkuttelevat, mutta kilojen katoaminen myös vähentää monien sairauksien riskiä – diabetes 2, kulumavaivat sekä sydän- ja verisuonisairaudet.

Romutetaan se vanha myytti, jonka mukaan on yhdentekevää, mitä syö, kunhan kaloreita saa vähemmän kuin kuluttaa.

Eri aineet pilkkoutuvat eri tavoin, vaikuttavat eri hormoneihin ja merkkiaineisiin, minkä vuoksi niiden vaikutus rasvan palamiseen elimistössä on erilainen. Säännölliset ateriat ja päivittäinen liikunta auttavat pitämään verensokeritason ja insuliinituotannon vakaana. Palkintona on kapeampi vyötärö, ja lisäksi monien elintasosairauksien riski pienenee, voimme paremmin ja elämä on mukavampaa.

Useimmat meistä tietävät, että matala verensokeritaso aiheuttaa haluttomuutta, väsymystä, ruokahalun lisääntymistä, makeanhimoa ja keskittymisvaikeuksia. Ehkäistäksemme nämä tuntemukset syömme nopeasti jotain, mikä nopeasti nostaa verensokeritason uudelleen. Jos verensokeri nousee liian nopeasti, keho annostelee insuliinia usein liikaa, minkä seurauksesta verensokeri voi laskea liiankin alas. Syömme taas ruokaa, joka hajoaa liian nopeasti, nostaa verensokerin ylös, lisää vuorostaan jälleen insuliinin eritystä. Tämän seurauksesta verensokeri romahtaa aivan liian alas. Nämä verensokeri- ja insuliiniarvojen suuret heilahtelut rasittavat elimistöä. Lisänä piilee riski syödä liikaa ja ennen pitkää sairastua diabetekseen.

Vielä haluan mainita, että veressä insuliinilla on ikävä taipumus kiihdyttää rasvan varastoitumista rasvasoluihin.

Ratkaisu minulle verensokeritason ylläpitämiseksi, jos ei ole ollut mahdollisuutta 4 tuntiin saada ns. kunnon ruokaa, on FitLine – Powercocktail-pussi sekoitettuna isoon lasilliseen vettä. Ja toimii. Joinakin päivinä on kulunut parikin pussia, kun päivä on ollut pitkä. Suosittelen.

Kahdella muulla energiaravintoaineella, proteiinilla ja rasvalla, ei ole samanlaista vaikutusta verensokeriin eikä insuliinintuotantoon. Proteiinin ja rasvan muuttaminen energiaksi vaatii muita elimiä ja hormoneja, mikä lisää rasvan palamista. Glukagoni-hormoni – insuliinin vastavaikuttaja- on yksi esimerkki aineista, joita proteiini stimuloi. Rasvat myös ovat omiaan ylläpitämään kylläisyyden tunnetta, joten annoskoot pysyvät kohtuullisina.

Valitaan hiilihydraatit, jotka eivät aiheuta välitöntä insuliinineritystä. Näin jokapäiväinen herkuttelu ei ole hyväksi. Eli ei mielellään joka päivä: valkoista sokeria, makeisia, leivonnaisia, jäätelöä, valkoista riisiä, valkoista viljaa, limsoja, alkoholia, perunaa. Runsaasti proteiinia ja luonnollista rasvaa pitämään verensokeri vakaana ja lisäämään rasvan palamista.

Itse käytän lähes päivittäin varmistamaan täyspainoisen proteiinilähteen 4 rkl FitLine-TäysravintoShakeja veteen sekoitettuna ja ProShape-Amino-kapseleita, 6 kpl/päivä. Ja tietysti 20–40 tippaa NTC-FitLine-omega-3 päivittäin.

Ja miksi juuri FitLine-ravintolisiä? Koska ne omaavat kansainvälisen patentin NTC eli takaavat tuotteiden ainesosien imeytymisen 90–98%  sinne, missä niiden kuuluukin vaikuttaa: soluihin. Imeytyminenhän mahdollisimman täydellisesti on se asian ydin eli kehon niin kutsuttu biosaatavuus käytössä olevien ravintolisiesi suhteen.

Syömällä säännöllisesti 3-4 tunnin välein pidät kilpirauhasen tyytyväisenä, koska sillä on mahdollisuus osallistua energiantuotantoon aineenvaihdunnan ylläpitämiseksi.

Viikoittainen stressinpurku (luepa blogikirjoitukseni Stressinpohdinnasta), riittävä lepo, uni sekä liikunnalla itsensä vaivaaminen ovat avaimet pysyvään Ihannepainoon.

Blogiterveisin, Marita Isomäki

Proteiinit – kehon rakennusaineet

Proteiinit luovat elimistön perustan. Veden jälkeen proteiinit muodostavat pääosan kehon painosta. Proteiinit ovat pääainesosia rakennettaessa ja korjattaessa kudoksia, lihaksia, verta, ihoa, hiuksia, kynsiä, sisäelimiä – aivot ja sydän mukaan lukien.

Proteiinit tarvitaan hormonien ja entsyymien muodostamiseen. Luetteloa voi jatkaa, vaan otan vielä esiin puolustusjärjestelmän, joka tarvitsee proteiineja vasta-aineiden valmistamiseen.

Proteiinit ovat elämälle välttämättömiä ja pilkkoutuvat aminohapoiksi elimistössämme. Aminohapot puolestaan imeytyvät suolistosta verenkiertoon ja sieltä soluihin. Solut käyttävät nämä aminohapot ominaisiin tarkoituksiinsa, esimerkiksi uusien proteiinien muodostamiseen kehomme hyväksi. Kymmenen aminohappoa 23:sta ovat sellaisia, joita keho ei pysty itse valmistamaan. Mikä merkitsee, että ne ovat ehdottomasti saatava päivittäisestä ruoastamme. Mieleen tulevat kala, kananmuna, maitotaloustuotteet, liha, pähkinät sekä soijavalmisteet.

Aminohappoja ei voi varastoida. Ensiarvoisen tärkeää on syödä proteiinipitoista ruokaa säännöllisesti takaamaan 10 välttämättömän aminohapon saanti. Jos on epäilyksiä, että omat ruokailutavat eivät anna kaikkia välttämättömiä aminohappoja, varmistaisin niiden saannin esim. FitLine ProShape Amino-kapseleilla, 6 kpl/vrk, mieluummin kuin odottelisin puuteoireiden ilmaantumista.

Mainitsin proteiinit takaamaan entsyymien toiminnan kehossamme. Entsyymit ovat ruoansulatukselle kaiken A ja O. Myös solujen energiatuotannolle sekä kudosten ja elinten korjautumiselle ja aivojen toiminnalle. Mm. ruoansulatusentsyymien puute, kuten amylaasin, proteaasin tai lipaasin, aiheuttaa hiilihydraattien käymisen, rasvojen härskiintymisen ja valkuaisaineiden mätänemisen ruoansulatussysteemissämme.

Jos ruokamme ei takaa tarpeellista proteiinien saantia päivittäin, elimistö ryhtyy tarvittaviin toimenpiteisiin: tarvittavat proteiinit hankitaan omasta kehosta. Se muuten on sitä vanhenemista. Aineenvaihdunta laskee voimakkaasti, ja keho ryhtyy polttamaan vähemmän kaloreita ja rasvaa.

Lihasmassa ei kasva heinästä eikä jauhoista, vaan syömällä proteiinipitoisia ruokia. Näin lihasmassa rakentuu ja säilyy, mikä vaikuttaa myös kehon rasvaprosenttiin. Juuri lihakset määräävät, miten paljon kehossa on rasvaa.

Tasapaino on kuitenkin säilytettävä. Niinpä proteiinipitoisia ruokia ei pidä syödä liiaksi, mikä aikaansaa erilaisia ja eriasteisia terveyshäiriöitä. Liiallinen proteiinien syöminen voi ilmetä turvotuksena, kuukautishäiriöinä, ummetuksena, närästys-röyhtäilytaipumuksina, väsymyksenä ruoan jälkeen, ruoka-aineherkistymisenä, kestokyvyn alentumisena, sieni- ja virtsarakontulehduksina, jäsenten ja nivelten särkyinä ja reumaoireina. Nimenomaan proteiiniylimäärä saattaa rasittaa munuaisia ja maksaa, veren kolesteroliarvot nousevat ja luustossa ilmenee kalsiumkatoa. Ilmenee enenevästi osteoporoosia ja hammassairauksia.

Jatkuva epätäydellinen proteiiniravinto voi ilmetä anemiataipumuksena (raudan puutos) ja B12-vitamiinin puutteena, etenkin vaara piilee kasvissyöjillä, vielä lihasmassan katoamisena, haavojen heikentyneenä parantumisena, väsymyksenä, aineenvaihdunnan hitautena. Edelleen mieliala muuttuu helposti raskaaksi, puolustuskyky heikkenee ja muisti huonontuu.

Kasvisyöjän kohdalla vaikeudet saattavat liittyä kaikkien välttämättömien aminohappojen saantiin ravinnosta. Muistutan ProShape Amino-kapselien tärkeän tuen tässä tilanteessa. Tietämyksen täysipainoisista kasvisproteiinilähteistä tulee kasvaa suorassa suhteessa kasvisruokavalion tiukkuuteen. Tällöin yleensä täydellinen proteiini saadaan, kun yhdistellään palkokasveja siemeniin ja pähkinöihin.

FitLine Gourmet Shake-Täysravintovalmisteet ovat erinomainen ratkaisu täydentämään oikealla ja järkevällä tavalla hetkittäiset proteiinivajavuudet ravinnossamme. Kiireiset työpäiväni ovat aikaansaaneet sen, että olen jo vuosia joutunut turvaamaan riittävän proteiinisaannin lähes päivittäisillä Shake-juomilla. Ei mitenkään vastenmielistä, sillä valinnan varaa on, ja ne maistuvat herkullisilta. Suosittelen.

Gourmet Shakejauheet (maito- tai soijapohjaiset) on sallittu ateriankorvikkeeksi, myös täysravinnolle EU-direktiivien mukaisesti. Saamme korkealaatuista proteiinia (tukee kehon toimintoja ja antaa kylläisyyttä), ravintokuidut (edistävät ruoansulatusta, ylläpitävät verensokeritasapainoa) ja tärkeät B-vitamiinit (suorituskyky ja keskittymiskyky säilyvät).

Proteiinihan tulee kreikankielisestä sanasta ”proteios”.  Se tarkoittaa ”ensimmäisen paikan ottamista”.

Blogiterveisin, Marita Isomäki

Ajatuksia ja poimintoja ruoasta

Lääkäri Hippokrateen väitetään lausuneen, että ravinto olkoon lääkkeemme. Ravitsemus ja terveys kulkevat käsi kädessä.

Mikä nakertaa terveyttä?

Ainakin seuraavat asiat ensimmäisinä pulpahtavat mieleen:

 • lisääntyvä alkoholinkäyttö
 • yleisen fyysisen aktiivisuuden väheneminen ja erityisesti siihen liittyvä ylipaino
 • tupakointi
 • liiallinen sokerin ja valkoisen viljan käyttö
 • liian niukka vihannesten / hedelmien / marjojen käyttö

Tavoitteena on, että hiilihydraattien saantisuosituksia alennetaan. Kun se tehdään vähentämällä sokerin ja vaalean viljan käyttöä, mitään olennaista ja terveellistä ei jää pois.

Länsimainen ruoka nakertaa terveyttämme. Luin kerran hyvän esimerkin asiasta. Villieläinpuistossa karhujen olinsijojen edessä on kyltti, jossa kielletään ankarasti ruokkimasta karhuja. Syynä on, koska karhut sairastuvat väärästä ruoasta. Ei karhuille makkaraa, valmiseineksiä, sipsejä, virvoitusjuomia. Sama varoitus voitaisiin kohdistaa meihin ihmisiin.

Mitä kauempana ruoka on luonnollisuudesta, sitä vaikeampi elimistön on käsitellä sitä ja hyödyntää oikealla tavalla. Lisäksi maatalouden tuottamissa ruoka-aineissa kasvu- ja rodunjalostus ovat aiheuttaneet ravintoainesisällön köyhtymisen. Lähinnä kannattaa syödä ruokaa, jonka isoäitimmekin tunnistaisi ruoaksi.

Mistä tunnistaa terveellisen ruoan?

Terveellisyys on aina kytköksissä ruokavalioon kokonaisuudessaan. Heti tulee mieleen yksi terveellinen ruoka-aineryhmä: hedelmät, marjat, vihannekset.

Eli:

 • vihannekset ja juurekset (sipuli, kaali, punajuuri, lanttu)
 • luomuhedelmät (appelsiini, omena, persikka, avokado)
 • metsämarjat (mustikka, puolukka, karpalo, lakka)
 • luomu- ja riistaliha
 • ruisleipä (100% ruista)
 • kala (syö isoja ja pieniä kaloja vuorotellen 2-4 x viikossa, villiä meri- ja järvikaloja, mitä rasvaisempi, sen parempi)
 • luomukananmunat (paras proteiinilähde, terveellistä ja pehmeää rasvaa runsaasti sekä tärkeimpiä vitamiineja hyvin säilyvässä luonnon paketissa)
 •  ripaus eksotiikkaa (tuore taateli, granaattiomena, kiivi yms…)

Kesä, kun on vielä edessäpäin, otetaan siitä kaikki mahdollinen hyöty. Silloin kannattaa syödä kaikkea tuoretta, kevyttä ja raikasta, mitä luonnosta löytyy. Luonto tekee työn puolestamme tuottamalla ilman työtä ja vaivaa ilmaista superruokaa toukokuusta lokakuuhun.

Puhe ruoasta ilman käsitystä laadusta, on pitkään jäänyt liian vähälle huomiolle. Oikea ruoka sisältää enemmän kuin paraskaan ravintoainetaulukko voi koskaan tuoda esille. Paljon enemmän kuin kukaan ravintoaineasiantuntija koskaan voi ymmärtää.

Blogiterveisin,  Marita Isomäki